Οι αγρότες στα μπλόκα. Σημαντικά Αιτήματα των Αγροτών, από τα μπλόκα τους, σε πανελλήνια κλίμακα.

Αυτές τις μέρες βλέπουμε τους αγρότες όλης της χώρας να συντάσσονται για να ξεκινήσουν τους αγώνες τους στα μπλόκα.

Αυτή την χρονιά, όλοι την θεωρούν κρίσιμη, επειδή το κόστος ζωής εκτινάχτηκε στα ύψη. Οι οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν τα ενοίκια των παιδιών τους που σπουδάζουν, οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ο πολύς κόσμος εργάζεται με χαμηλούς μισθούς και οι μεγάλες εταιρείες δεν κερδοσκοπούν απλά, με την έννοια ότι αυξάνουν τις τιμές των ειδών διατροφής σε πολύ μεγάλα ύψη, αλλά αισχροκερδούν.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη στους αγρότες, καθώς πλήττονται από τις περισσότερο υψηλές τιμές στο κόστος παραγωγής τους, ενώ συγχρόνως οι μεγάλες βιομηχανίες τους παίρνουν-αγοράζουν πολύ φτηνά τα προϊόντα τους, τα οποία στην συνέχεια τα πουλούν με υπερβολικά μεγάλες τιμές στο ράφι.

Ας δούμε όμως τα μεγάλα αιτήματα των αγροτών:

1ο αίτημα. Η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν το έτος 2024 κατά 20-30% κατά μέσον όρο στους αγρότες, όπως προκύπτει από τα χρήματα που πήραν, από την νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Μειώθηκε κατά 130 εκατομμύρια τουλάχιστον, όπως λέγεται, ο Πυλώνας Ένα, που έχει να κάνει με τις Αγροτικές Επιδοτήσεις, και μεταφέρθηκαν χρήματα στον Πυλώνα Δύο (ο Πυλώνας Δύο είναι τα λεγόμενα Προγράμματα). Αυξήθηκε δηλαδή ο Πυλώνας Δύο και πήγαν περισσότερα χρήματα σε χρηματοδοτήσεις υποδομών που έχουν να κάνουν τον πρωτογενή τομέα.

Για τον παραπάνω λόγο, διώχθηκε η προηγούμενη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) που ευθύνεται γι’ αυτές τις μειώσεις, και ορίστηκε νέα Διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλαξε, έτσι, η κατανομή των χρημάτων που έγινε στους αγρότες.

Το Βασικό πρόβλημα με την νέα ΚΑΠ, όμως, όπως λένε ειδικοί, είναι ότι έχει μειωθεί σε πάνω από 200 – 250 εκατομμύρια το κονδύλι της βασικής ενίσχυσης. Εκεί που δίνονταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε επιδοτήσεις, αυτό το κονδύλιο μειώθηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Βασική είναι η ενίσχυση που δίνεται σε όλους τους αγρότες ως βάση. Στην συνέχεια αν κάποιος θελήσει να κάνει κάτι παραπάνω, π.χ. να καλλιεργήσει καλαμπόκι κ.λπ. θα πάρει επιπλέον ενίσχυση.

2ο αίτημα. Αναπλήρωση του επιδόματος της Πράσινης Ενίσχυσης.

Μέχρι το έτος 2023 δίνονταν το επίδομα της Πράσινης Ενίσχυσης, το γνωστό ως «Πρασίνισμα». Αυτό, από το έτος 2024 καταργήθηκε. Αυτό το παραπάνω επίδομα ήταν τα μισά χρήματα από εκείνα που δίνονταν ως  Βασική ενίσχυση.

Από το έτος 2023, σχεδιάστηκε ένα οικολογικό σχήμα για να αναπληρώσει την πράσινη ενίσχυση, που έχει σχέση με τα οικολογικά, αλλά αυτό δεν περπάτησε καθόλου μέχρι τώρα.

3ο αίτημα. Η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους αγρότες.

Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ η ενέργεια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές, οι σπόροι κ.λπ., γενικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Οι αγρότες δεν έχουν κανένα περιθώριο κέρδους.

Αντί αυτών, το πρόβειο γάλα μειώθηκε κατά 10 λεπτά στον παραγωγό και τώρα οι γαλακτοβιομηχανίες το αγοράζουν με μια μέση τιμή 1,40 -1,45 ευρώ το κιλό.  

Αυτό το γάλα για να δώσει π.χ. ένα κιλό φέτα, χρειάζονται 4 κιλά γάλα (η αναλογία γάλακτος για τυρί είναι αυτή). Εδώ προστίθενται και το κόστος λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας που σήμερα όλο μαζί, ως κόστος και πρώτη ύλη, υπολογίζεται στα 12-13 ευρώ το τυρί κατά κιλό, κόστος παραγωγής. Άλλο είναι η τιμή στο ράφι. 

4ο αίτημα. Επιστροφή πετρελαίου κίνησης.

Για την επιστροφή πετρελαίου να διευκρινίσουμε ότι ισχύουν τα εξής:

Ανάλογα με τι δηλώνουν οι αγρότες στην Αίτηση του ΟΣΔΕ, τους επιδοτεί το κράτος.   

Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει π.χ. 10 στρ. καλαμπόκι, δικαιούται π.χ. δέκα λίτρα πετρέλαιο για τα καλλιεργητικά έξοδά του (κίνηση τρακτέρ, λειτουργία αντλίας κ.λπ.).

Άρα για π.χ. 10 στρ. καλαμπόκι, θέλεις 10 λίτρα πετρέλαιο (σύμφωνα με το Κράτος), κι αυτά τα 10 λίτρα επιδότηση τους τα δίνει το Κράτος. Η επιδότηση όμως αυτή που δίνεται, δεν είναι επιδότηση για το ίδιο το πετρέλαιο, αλλά είναι ένα ποσοστό επί του πετρελαίου που θα κατανάλωναν, και ειδικότερα τους δίνεται η απαλλαγή των αγροτών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου που καταναλώνουν.

Την χρηματική τιμή που αντιστοιχεί π.χ. για τα 10 λίτρα επιδότηση, την βάζει αυτόματα το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο σύστημα του ΟΣΔΕ και αυτή τρέχει-καθορίζεται από μόνη της στην ηλεκτρονική καταχώρηση της Αίτησης.

Άρα, μόνον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου, δίνεται-επιστρέφεται πίσω στους αγρότες από τα πετρέλαια που απαιτούνται για καύσιμο των αντίστοιχων καλλιεργειών τους. Αυτό νοείται σήμερα ως επιστροφή πετρελαίου, δηλαδή νοείται η επιστροφή μόνον του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και όχι η επιδότηση του ίδιου του πετρελαίου κίνησης των αγροτικών τους μηχανημάτων.

Οι αγρότες, όμως στα αιτήματά τους, ζητούν επιστροφή του ίδιου του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή όχι μόνο να απαλλαγούν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά να επιδοτηθούν και για το ίδιο το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν-καταναλώνουν.   

Οι Γερμανοί αγρότες που βγήκαν στους δρόμους, στο Βερολίνο κ.λπ., ζητούν να μη τους περικοπεί η επιδότηση στο Πετρέλαιο Κίνησης, γιατί αυτοί επιδοτούνται στο πετρέλαιο που καταναλώνουν.

5ο αίτημα. Επιδότηση μόνον των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, ή αλλιώς ζητούν την Σύνδεση της Επιδότησης με την πραγματική παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, μόνον αυτοί πρέπει να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Αυτή η σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση λέγεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση.

Σήμερα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι είχαν κατοχυρώσει να πάρουν «δικαιώματα» ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε απογραφή των αγροτών ή των κτηνοτρόφων. Π.χ. όσοι καλλιεργούσαν με καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες τα έτη 2000-2003, σε αυτούς έβγαινε ο ετήσιος μέσος όρος καλλιέργειας π.χ. τόσα στρέμματα, π.χ. 40 στρέμματα πήρε ο Βαγγέλης. Στο εξής έχει κλειδώσει ο Βαγγέλης να παίρνει επιδότηση για το φυτικό κεφάλαιο για 40 στρέμματα, ανεξάρτητα αν αυτός έχει μειώσει ή έχει αυξήσει την παραγωγή του σήμερα. Ανάλογα ισχύει και για το ζωικό κεφάλαιο, όπου ο καθένας παίρνει επιδοτήσεις με τα ζώα που εξέθρεφε ή βοσκούσε την τάδε τριετία, εδώ πριν το έτος 2000. Οι αγρότες ζητούν οι επιδοτήσεις που δίνονται να δίνονται στο κάθε έτος, κι όχι με βάση εκείνα τα παλιά έτη που κλείδωσαν οι τιμές των επιδοτήσεων στους συγκεκριμένους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Το Αίτημα των αγροτών, λοιπόν, είναι οι παραγωγοί να πληρώνονται με βάση  την πραγματική τους παραγωγή, ή αλλιώς οι Επιδοτήσεις τους να είναι άμεσα Συνδεδεμένες με την Παραγωγή. Παράγεις τόσα προϊόντα και τότε μόνον πληρώνεσαι για τα ίδια προϊόντα που παρήγαγες, πληρώνεσαι δηλαδή την Επιδότηση με βάση την παραγωγή του κάθε έτους.  

Ούτε, επίσης, πρέπει να επιδοτούνται όσοι έχουν το χωράφι τους π.χ. για 20 – 25 χρόνια αγρανάπαυσης κ.λπ., αλλά μόνον όσοι παράγουν, οι παραγωγοί μόνο να πληρώνονται για τα προϊόντα τους που παράγουν στο κάθε έτος. 

6ο αίτημα. Συγκράτηση της ακρίβειας και καταπολέμηση της φτώχειας.

Τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων τους τα τρώει η αύξηση της ειδών καθημερινότητας και διατροφής. Η φτώχεια αυξάνεται υπερβολικά στους αγρότες, αλλά και στην μικρομεσαία τάξη.

Οι άνθρωποι τρέχουν ξανά στην λαϊκή το μεσημέρι, για να μαζέψουν από τους κάδους τα προϊόντα που πετάνε οι έμποροι και οι λιανοπωλητές για να τα φάνε.

Ενώ οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν πολύ φτηνά τα προϊόντα τους, αυτά καταλήγουν στο ράφι σε τελείως υπερβολικά μεγάλες τιμές, όπως είναι το γάλα, το ελαιόλαδο, η φέτα κ.λπ.

Οι μεγάλες βιομηχανίες παρατηρείται ότι ενώ δεν αύξησαν τον όγκο των πωλούμενων ειδών-προϊόντων τους, όμως έχουν αυξήσει πάρα πολύ τα κέρδη τους, όπως προκύπτει από τους Ισολογισμούς. Τι έχει γίνει; Απλά αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές των ειδών/προϊόντων που πουλούν στις αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ κ.λπ. Παράλληλα κατεβάζουν-συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς, που τους αναγκάζουν να τους πουλούν ακόμη φτηνότερα την πρώτη ύλη, όπως συμβαίνει αυτό τον καιρό στο γάλα που του κατέβασαν την τιμή στον παραγωγό κατά 10 λεπτά.

Έτσι, ενώ οι δείκτες της Χώρας ευημερούν και η χώρα μας παίρνει επαίνους για την σύγκλιση του χρέους της, όμως στην πραγματικότητα ευημερούν μόνον οι πλούσιοι, ενώ οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι γίνονται φτωχότεροι.

7ο αίτημα. Η Θεσσαλία, ειδικότερα, δεν πήρε κανονικά τις αποζημιώσεις για τα αγροτικά προϊόντα, για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που απώλεσε.

Δεν εξοφλήθηκαν οι αποζημιώσεις στην Θεσσαλία. Τα δάνεια τρέχουν, ρεύματα απλήρωτα, ενοίκια απλήρωτα, οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε γιατί δεν πήραν τις αποζημιώσεις τους.

Οι Θεσσαλοί αγρότες δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρέη τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους αγρότες της Θεσσαλίας εγκαταλείπει την γεωργία. 

Για το υψηλό κόστος παραγωγής.

Αυτό είναι 280 – 300 ευρώ κατά στρέμμα για το καλαμπόκι και για το βαμβάκι. Το υψηλό κόστος παραγωγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους αγρότες. Η επιδότηση πρέπει να πάει στα 300 ευρώ τουλάχιστον από 280 που είναι τώρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι εκεί αγρότες.

Το ΥπΑΑΤ δεν πλήρωσε όλες τις αποζημιώσεις, επειδή τρέχουν τα κλιμάκια για να εκτιμήσουν τις ζημιές και αυτές οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν όλες στις 30 Ιουνίου 2024, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι καταγραφές των ζημιών. Έχουν δοθεί προκαταβολές 160 εκατομμύρια ως τώρα για 33 χιλιάδες αγρότες (τότες αιτήσεις κατατέθηκαν ηλεκτρονικά στο σύστημα αποζημιώσεων).

Για την παρακάρλεια περιοχή, δηλαδή για την περιοχή που κάλυψε η νέα λίμνη της Κάρλας που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή, οι αγρότες θα πληρωθούν για σοδειές για δύο συνεχή χρόνια και μετά θα γίνει νέος έλεγχος.

Οι αγρότες εκεί δεν έχουν σπίτι, έχουν ακόμη νερά κάτω από τα κρεββάτια τους, δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια στα παιδιά τους, δεν έχουν να δουλέψουν κάπου αλλού, δεν έχουν να φάνε κ.λπ.  

Οι αγρότες ζητούν να μάθουν το ύψος των αποζημιώσεων που θα τους δοθούν, ώστε να προετοιμαστούν για να προμηθευτούν τα καινούργια εφόδια ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Δεν γνωρίζουν δηλαδή ακόμη τι να αγοράσουν σε λιπάσματα, σε σπόρους, σε άλλα εφόδια, κι επιφυλάσσονται επειδή δεν ξέρουν τι χρήματα θα τους δοθούν.

Στην Θεσσαλία και τζάμπα να τους δώσουν π.χ. ένα κοπάδι πρόβατα, δεν μπορούν να το συντηρήσουν, επειδή δεν έχουν χρήματα για να ταΐσουν τα ζώα, δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, φάρμακα, εφόδια.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια αιτήματα των αγροτών πανελλαδικά, αλλά και της Θεσσαλίας ειδικότερα, εφόσον η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων υπολογίζει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας στην σύνταξη του Κοινού τους πίνακα Αιτημάτων.

Υπάρχουν και μια σειρά άλλα αιτήματα, εμείς όμως εδώ αναφερόμαστε στα πιο βασικά.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών Πρέβεζας στο μπλόκο του Λούρου.